2015-05-13_09-44-39_926

2015-05-13_09-55-52_39

2015-05-13_09-59-39_851

2015-05-13_10-00-38_653

2015-05-13_10-17-25_662

forskola_bild2Vilken dag! Så fantastiskt underbart att få hålla föredrag om bin och honung! Det var minsann inte vem som helst som jag höll föredraget för, utan det var Torpa förskola i Jönköping som bjudit in mig att berätta för dem om bin.
När jag kom var det en skara 3-5 åringar som satt fint uppradade i en soffa och på stolar. Tänk att de väntade på mig! Där satt de tysta och bildade så fint i en halvcirkel med en stol mitt emot som var ämnad åt mig. Det är inte var dag jag har en så fin publik ska jag säga!
Att jag denna dag fick hälsa på kom sig av att barnen kommit att börja prata om bin, getingar och humlor. Olika vägar ledde slutligen till att jag fick en förfrågan om att besöka dem. Klart jag tackade JA! Vilken ära! Inte sant?!
Jag hade försökt att förbereda mig så gott jag kunde för jag tänkte att detta kan bli en riktig utmaning! Barn är kluriga och kan komma på de mest förnurliga och bra frågor, vilket de hade!

  • Finns det en drottning och en kung? Ja, en drottning och många prinsar, kan man säga. (Jag hade med mig en bild på bikupans invånare där barnen kunde se skillnaden mellan drottningen, drönaren och arbetsbiet.)
  • Har de ben och hur många? De har sex ben, tre benpar. (Jag visade en bild med ett bi i ”profil” och snabbt räknade de själva ut att det var totalt sex ben. Bra!)
  • Har de armar? Nej. (De kunde ha haft!)
  • Var bor de? I en bikupa. (Jag hade med mig en för att visa hur den ser ut. Någon visst då att det finns halmkupor. En gammaldags variant av kupa. Inte dåligt att ha den kunskapen som 3-4 åring. Imponerande!)
  • Hur äter man honung utan att bli kladdig? Bra fråga!! Det är nästintill omöjligt! (Fråga maken! 😉 )

Det var ett axplock på frågorna under mitt nästan en och enhalv timma långa besök på förskolan samt att fler kom vart eftersom.

Vidare visade jag kupkniven, ”tamojjen” och rökpusten. Alla fick lukta när jag tryckte på pustens bälj och de rynkade sina söta små näsor! Ja, bränd torv luktar inte så gott kan hända, även om någon tyckte att det luktade grillat. 🙂
Innan jag åkte från Hubbesatd plockade jag en maskros, en sälggren samt i skogen blåbär- och lingonris för att visa barnen vad bina har flugit på, flyger på just nu och kommer att flyga på.
Det visade sig att det finns en sälg på förskolegården! Troligtvis kommer barnen att tänka mer på bina nästa vår när ”kissarna” visar sig igen.

Men så plötsligt! ”Fröken i kväll ska jag på fotbollsträning.” Aj, aj! Jag är visst inte så intressant som jag tror! 😉 Inte kan väl alla bli biodlare utan vi behöver nog en och annan fotbollsspelare också. 🙂
Jag älskar sådana här kommentarer! Det är det som gör barn så underbara. Deras spontanitet att säga vad de tänker på.

Inte kan man väl ha besök av en biodlare utan att ha fått prova en bidräkt! (Jag hade med mig två barnbidräkter.) Sagt och gjort. Alla barnen provade antingen hela dräkten eller bara slöjan. Jag får säga att det var uppskattat! Mycket skratt och stoj! 🙂 Så här dags var det även hög tid att röra lite på benen.
Men jag undrar inte om det var”fröknarna” som tyckte det var roligast med bidräktsprovandet! Alla tre provade min rosa bidräkt och tog kort på sig själva. Lyckat!!

När alla barnen hittat tillbaka till soffan och stolarna och sorlet lagt sig något tog jag fram det bästa av allt. Honungen! Dags för honungsprovning!
Jag delade ut honungsspatlar och sedan fick alla som ville mycket eller lite honung. Gratis är gott! 😉 Många ville ha mycket! Mycket roligt som biodlare!

Nu var det tid att runda av besöket och packa ihop allt och tacka för mig. När jag lämnade Torpa förskola var jag uppfyll av en enorm glädje över att ha fått träffa alla dessa underbara barn! Tack!!