Då var det dags att kontrollera samällena efter midsommarhelgen. Inget muntert besök i bigårdarna! Det finns ingen honung överhuvudtaget så det blev ingen slungning i vecka 23 som enligt driftsplanen. (Se tidigare inlägg: Driftsplan) Drottningen lägger ägg i yngelrummet, som vi lärt oss är de två understa lådorna. Ovanpå har vi ett spärrgaller så att drottningen inte kan gå upp i skattlådorna till nektaren/honungen. Yngelrummet rymmer sammanlagt 20 ramar och av dessa kan drottningen, vid gynnsamma förhållanden, fylla ca 15 ramar med ägg och yngel. Nu består yngelklotet, i de starkaste, bara av 5-6 ramar fyllda av ägg och yngel!

Normalt är vi mitt inne i hallondraget men som det ser ut här, så är hallonen i tidig knopp. Alltså inte ens på väg att slå ut. Katastrof vad gäller honungsskörd!! Somrar som denna är tråkiga och deprimerande på många sätt men när det kommer till bina är det mycket som står på spel för många yrkesverksamma biodlare. Skördar av olika slag är beroende av pollinering, värme och sol. Som det ser ut är det risk för att det blir brist på den svenska honungen. Vi hoppas fortfarande på att det kommer en sommar med den efterlängtade värmen och solen och därmed någon honungsskörd!

Bimängden i våra samhällen är nu så låg att vi inte kan räkna med en skörd av större mått även om det blir bättre väder inom kort. Vi får alltså inrikta oss på nästa år och se till att de samhällen vi invintrar blir så starka att de klarar en vinter. En säsong som denna gör sig inte så intressant som blogg men vad göra?! Väder och vind rår vi inte på. Detta är också en biodlares vardag.

Något som är spännande och roligt är att arbetet med slungrummet fortskrider. Vi har nu fått golvet spacklat så i nästa vecka ska ett epoxygolv läggas. Bilderna finns att se på instagram beeimportant.