Det är ofta jag får frågan hur länge honungen håller. Tja, i dagens samhälle måste ju allt ha ett ”bäst före” datum så frågan är inte helt oväntad. 😉 Honung däremot har ett mycket tänjbart sådant datum beroende på hur man förvarar den. Det kan dock sägas att en oöppnad förpackning har en hållbarhet på minst 2-3 år. Honung blir aldrig dålig i den bemärkelsen att den är obrukbar utan vill du inte äta den som den är då den har några år på nacken, så kan du alltid ha den i matlagning eller till utvärtes bruk.

Om man har köpt på sig ett stort lager honung, eftersom det är det bästa som finns ;-), och ska långtids förvara den, är en mörk och sval plats, 15 gr, och utan direkt solljus, den plats du ska välja!

Kanske du har sett honung som har skiktat sig? Det är inget större fel på denna honung utan den har bara utsatts för värme. Det som händer är att druvsockret sjunker till botten och fruktsockret lägger sig ovanpå. Det nät som bildas vid kristalliseringen och håller kristallerna på plats har lösts upp och då händer det ovan nämnda. Det du kan göra då är att röra i honungen med till exempel en sked och ställa den på en sval plats. Honungen på bilden är vår ljunghonung och i år är den fyra år gammal. Burken har stått på en plats i huset där det har varit temperaturväxlingar på grund av årstiderna. Här kan ni se det mörkare skiktet i överkant.

Om honung innehåller för mycket vatten, över 20%, så kan den börja jäsa. Inte heller denna honung är uttjänt utan passar utmärkt att ha i matlagningen! Vill man stoppa jäsningen ställer du den svalt.

Själv så förvarar jag den honung som är öppnad, antingen i burk eller tub, i rumstemperatur i ett skåp i köket. Hos oss blir den aldrig ”gammal” utan det får ständigt hämtas mer från kylrummet.

Jag hoppas att du fått svar på hur du kan förvara din honung och att du inte ska skrämmas av att den fått ett nytt utseende på grund av temperaturväxlingar. Släng aldrig honung!