Nä, nu är det dags för ett mindre tungt och fakta späckat inlägg! Vi tar ett honungsrecept!

De första recepten ni kommer att få ta del av är från min examensmiddag då jag bjöd min kära familj.
Middagen började som sig bör med en välkomstdrink med tilltugg. Båda delar, dryck och tilltugg, var med honung. Självklart en dag som denna!
När jag lagar mat är det oftast på en höft, därför blir det mer en uppräkning av ingredienser och inte så exakt i mängd. Ni får gå på känsla! Prova och smaka er fram!

Honungssnacks

  • Nötter tex hasselnötter, mandlar, valnötter, cashewnötter och ev frön som du tycker om.
  • Honung En rejäl sked!
  • Saft från citrusfrukt
  • Smör

Rosta nötterna på bakplåtsklädd plåt mitt i ugnen i 200 gr, 10 min. Smält honungen i en kastrull tills den är ”genomskinlig” och tillsätt citrussaften. Välj gärna citrus efter säsong. Apelsin vid jul, lime till vår/sommar. Ja, ni förstår! Häll i de rostade nötterna i honung/citrusblandningen och rör runt. Sist blandar du i en klick smör. Inte för mycket. Jag har provat att utesluta smöret. Det blir lite kladdigare men får en mer ”snacks” konsistens. Bred ut på nötblandningen på bakplåtspapperet och ställ svalt. Sedan kan du bryta eller hacka ”nötkakan” med kniv till önskad storlek.

När jag gör det här som tilltugg blandar jag även i flingsalt men ska jag ha de honungskanderade nötterna som topping på efterrätt kan man med fördel istället tillsätta kryddor som kanel eller kardemumma. Varför inte hacka och blanda i citronmeliss eller mynta sommartid!