Hur står det till med bina?? Denna fråga har jag fått några gånger från min omgivning och den är befogad med tanke på vädret vi har haft hela maj och likaså nu i början av juni.
För någon vecka sedan såg det fortfarande lovande ut och vi gjorde några avläggare, nya bisamhällen, med de drottningar vi fått i drottningodlingen. Några avläggare kan vi inte göra idag då samhällena är så små och svaga. Det finns alltså inte tillräckligt med bin!
Samhällena är svagare än vad de var i våras när vi för första gången tittade ner i dem efter vintern! Vi har till och med fått börja stödfodra med strösocker. Det finns inte en enda droppe honung i samhällena.

Vårt huvuddrag är hallon och blommorna är i knopp, så vi hoppas verkligen på värme så att bina snart har drag och inte så blåsigt och därmed orkar flyga hem till kupan. Nu har förmodligen många bin dött när de vart ute och flugit. Därav den minskade bistyrkan.
Även om vädret stabiliserar sig och vi får vår efterlängtade sommar så kommer våra samhällen inte att ge så mycket honung som de hade gett om vädret hade varit gynnsamt i maj och juni. Det finns inte så många bin/dragbin i kuporna.
Vi har sett att bina inte har mycket pollen vilket är en förutsättning för fodersafttillverkning och i sin tur uppmatning av nya larver. Allt hänger ihop och blir det svåra tider blir det svårt för bina att klara sig!
Som jag sa så stödfodrar vi med strösocker. Att vi inte är ger bina sockervatten utan strösocker är att bina inte drar ner strösockret i vaxkakorna och ”blandar” med nektaren. Sockret har de bara för överlevnad. Om det är sockervatten i honungen får det inte kallas honung.
Det här året kommer inte att bli något rekord år vad gäller kg honung per samhälle vilket vi hade förra året. Vi hoppas och tror fortfarande på att vi kommer att få slunga ett antal skattlådor i sommar/höst!
Det viktigaste är givetvis att samhällena hinner bli så starka att de går att vintra in och att vi får en bra skörd nästa år!