Nu är honungen skattad, slungad och silad. Innan man ser till att honungen kristalliserar, hårdnar på ett kontrollerat sätt ska man ”skumma” honungen. Detta görs efter något dygn när honungen stått varmt efter den sista silningen.
Man lägger plastfilm på honungens yta och drar sedan bort allt pollen som flytit upp till ytan. Nu får man en klar och fin honung. Honungen har ”klarnat”, detta är en metod att göra det på.
För att få en fin honungskonsistens kan man antingen röra i honungen två gånger om dagen i cirka två veckor tills honungen kristalliserat till lagom konsistens, inte är klar längre, den måste under denna tid även stå svalt. Ett snabbare sätt är att man ympa.
Ordet ”ymp” innebär att man blandar en fin honung, honung från tidigare år med en fin konsisten, med en mindre mängd av den nyslungade honungen. Denna blandning rör man kraftigt två gånger om dagen tills den inte är klar längre, några dagar, mellan rörandet står den i kylskåp. Sen tillsätter man ympen i den nyslungade honungen och rör om. Sen är det klart att tappas på burk.
Vi använder oss av den något mer tidsödande metoden att röra. Våra kunder tycker om den mjuka och släta konsistensen vi får på detta sätt och vi har ännu inte arbetat fram rätta mängd förhållanden för ymp för att få samma resultat.