Snart är vi redan i månadsskiftet april/maj. Oj, vad fort tiden går! Värmen och solen börjar visa sig allt mer och med dem vårblommorna.
Vår gård, Norrgården i Hubbestad, ligger öppet så både nordanvind liksom vind från syd, syd-ost ligger på. Detta innebär att vi inte har blommor så tidigt, växt zon V, men nu börjar maskrosen synas även här! Kanske inga utslagna mitt på gräsmattan men vid husväggar i lä blommar maskrosor förfullt!
Så varför tar jag upp detta ogräs på en blogg om bin?! Jo, för att den helt enkelt är en oerhört viktig nektar och pollenkälla för bina! Maskrosen själv behöver inte bina för sin egen överlevnad då den sätter frön utan att pollinering föregås.
Jag har sagt det förut men jag säger det igen!;-) Bina behöver gott om pollen för att kunna producera fodersaft till ynglet. Bisamhällenas tillväxt är kraftig nu och toppar redan om några veckor. Därför behöver bina ha en riklig och jämn pollenkälla, som maskrosen med sin mångfald står till tjänst med!
Bina hämtar pollenet före kl 12 då studier visat att blomman slutar producera pollen runt middagstid.
Blomkorgen består av hundratals blommor som vid varmt och torrt väder öppnar sig villigt och ger av sitt rika förråd av nektar och pollen. När dagen går mot sitt slut eller vid regn, sluter sig blomman för att bevara pollenet torrt.
Jag har kommit att se på maskrosen på ett helt nytt sätt sedan vi började med bin. Jag stör mig inte längre på alla dessa gula solar i gräs/mossmattan utan tänker att allt har sin plats i det stora kretsloppet. Det är så befriande att tänka så!

Visste du det här om maskrosen?!
– 1000 kända arter, 500 av dem växer i Norden
– Surrogatväxt för kaffe och gummi
– Bladen främjar äggläggning hos höns
– Innehåller A-och C-vitamin och saften har använts mot skörbjugg
– Botemedel för ögonsjukdom under antiken

Efter att du läst dessa rader hoppas jag att även du ser med andra ögon på denna mångfasiterade blomma när du i ditt anletes svett försöker få bort dem ur din trädgård. Maskrosen behövs och är otoligt viktig dessutom! Låt några få vara kvar! Det är hur som helst svårt att bli av med denna livskraftiga och envisa växt! 🙂