Välkommen att följa med till mina bigårdar och få inblick i arbetet med bin och honung under det kommande biåret!

Man behöver ju inte vara biodlare för att förstå att det inte är högsäsong för tillfället. Jag kommer därför att börja med att berätta och förklara vad en bikupa är och hur den är uppbyggd. Bikupans individer är det mest intressanta och otroligt fascinerande! Därför kommer jag att presentera vilka de är och när och hur många de är under säsongen.

Bara för att man som biodlare inte är i bikupan och ”rotar” för tillfället, vilket man ska göra så lite som möjligt för att inte störa dem, så finns det en hel del att annat arbete att sysselsätta sig med så här års. Till exempel spika och tråda ramar, vaxa ramar och se till att man har tillräckligt med material iordning, botten, sargar och tak, för att kunna utvidga sin biodlong när våren kommer.

Så, vad betyder ”utvidga” i detta sammanhang? Jo, om man av ett starkt samhälle, vad det innebär återkommer vi till längre fram på säsongen, kan man antingen bygga på med fler lådor eller dela på det och på så sätt få avläggare. Kortfattat kan man säga att en avläggare är början till ett nytt samhälle.
Som ni förstår så är det en hel del ord som hänger ihop med biodlingen och som eventuellt i dagsläget inte är självklara för er men dessa ska ni få förklarade allt eftersom!

När jag pratar honung med någon händer det att vederbörande uttrycker en viss tveksamhet eller ren avsky för honung. Man behöver inte äta en hel tesked honung rakt av, även om jag tycker att det är jättegott! Honung kan användas till mycket och det ska ni få prov på här! Ett veckans recept kanske! Inte så dumt, va! Det får det nog bli!

Så då var vi igång! Ni ska nu få ta del av min bikunskap och jag hoppas att ni ska bli bibitna. Här slipper ni iallafall att bli stungna!