Idag tänkte jag att vi ska titta lite närmre på vad som finns i honungen. Vad mer får vi i oss när vi äter honung? Sockerbetan innehåller endast rörsocker men vad finns egentligen i den där burken hemma i köksskåpet? Ja, kort och gott kan man säga att nektar/honung är frukt- och druvsocker, rörsocker, enzymer, vitaminer, mineraler och vatten.

Druvsockeret, glukos utgör ca 30% och fruktsocker, fruktos ca 40%. Olika växters nektar innehåller olika mängd av dessa sockerarter. Rapsen har mest glukos och ljung har mest av fruktosen. Detta i sin tur är avgörande för hur snabbt honungen kristalliserar sig, stelnar.

 För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens måste man röra i honungen. Det kan ske ett par gånger om dagen, tills honungen blir tjockflytande och ogenomskinlig. Slutligen tappas honungen på burk, tub eller vad man nu vill ha den i. 

Sammansatta sockerarter är ca 10%, enzymer, vitaminer och mineraler utgör tillsammans ca 3%.
Honungens enzymer och mineraler är bra för matsmältningen. Det är enzymerna som gör honungen bakteriedödande och verkar mot förkylningar orsakade av bakterier, inte virus!
Exempel på mineraler i honung är kalcium, kalium, natrium,järn och fosfor. Exempel på vitaminerna är B1, B2-komplex, B6 och C.

När dragbina lämnar nektaren till husbina innehåller den ca 75% vatten. Genom att fläkta med vingarna i kupan reducerar bina vattenhalten till ca 20%. Innan honungen tappas på burk kontrollerar vi att honungen har en vattenhalt runt 17%. Anledningen är att för hög vattenhalt leder till att honungen jäser.

För att få 1 kg honung måste bina dra in 3 kg nektar. Visst är dessa insekter värda att beaktas med respekt! Vilket jobb de utför, inte sant?! Kanske vi bör lyfta fram honungen som en fantastisk produkt när vi förstår allt arbete som krävs av bina! Fram för de svenska, pollinerande bina! Köp svensk honung och njut av den!

Faktaruta:

Med hjälp av enzymerna bryts de olika sockerarterna ner. Bland annat druvsocker till väteperoxid, vilket är bakteriedödande, men även glukonsyra bildas som också är bakteriedödande. Detta bekräftar honungens verkan mot bakterier.
Honung är svagt sur pH-värde mellan 3.2 till 4.5, vilket hämmar tillväxt av mikroorganismer.
Studier visar att honung har effekt även mot Streptockoker (t ex blodförgiftning och halsfluss) och MRSA-bakterier (sjukhussjuka).