Någon som hört talas om sorthonung kontra smaksatt honung? Nu ska vi reda ut begreppen.
Vi börjar med sorthonung. Man skulle kunna säga att detta är den naturligt smaksatta honungen. För att få kalla en honung detta namn ”sort-” så måste honungen innehålla minst 50% pollen från en viss nektarkälla.
Vi har tidigare lärt oss vad honungen innehåller men då nämnde jag inte att det också finns pollenkorn i honungen. Man brukar säga att det finns 1500-10 000 pollenkorn per gram honung.
Man kan få sin honung analyserad och på så sätt sortbestämd. Exempel på sorthonung är maskros-, lind-,raps-, klöver-, ljung- och hallonhonung.
De olika sorterna har alla sin speciella karatäristiska smak, därav mitt påstående att den är naturligt smaksatt! Dessa sorter bjuder också på en hel palett med skiftande färger från vår vackra natur. Allt ifrån nästan vit till ljusgul men som mörkast en nyans av brunt!
När en biodlare producerar sorthonung måste man skatta efter ett drag, när en blomma eller växt blommat över. Att ta fram denna honung innebär merarbete då man måste skatta varje gång ett drag är överblommat. Ökad arbetsinsats innebär ett högre pris för en mer exklusiv produkt!
För att få kalla en honung för sorthonung måste den dessutom analyseras och på så sätt fastställs att honungen har minst 50% pollenkorn från en viss källa.

Så till den smaksatta honungen. Här är det bara fantasin som sätter gränser! De biodlare som har den smaksatta honungen i sitt sortiment provar hela tiden nya kombinationer för att tillfredställa oss nyhetstörstande konsumenter!
Bara ett urval av alla smaker är citron-, lime-, choklad-, jordgubb-, fikon-, nöt-, wisky- och blåbärshonung. Listan på smaker och kombinationer kan göras oändlig!
Man smaksätter honungen genom att tillsätta torkad frukt och kryddor. Färsk frukt ökar vattenhalten vilket ökar risken för att honungen ska jäsa.
Det finns eteriska oljor för smaksättning som tex jordgubb.

Ja, då vet vi skillnaden på sort- respektive smaksatthonung! Nu är det bara upp till dig att prova dig fram och se vad som faller dig bäst i smaken!
För egen del måste jag erkänna att jag tycker att sorthonungen är ett strå vassare än den smaksatta. Det beror på att skillnaden i smak finns i vår natur och det tycker jag är enastående! Jag måste dock rekomendera honung med salmiaksmak. Något av beroendeframkallande! Mums!!