Vad roligt att få respons från er läsare! Hör gärna av er med era frågor, funderingar och iakttagelser.

Marie från Göteborg har skrivit om en spännande upptäckt under en promenad med hunden i Billdalspark. Hon och sönerna hittade vaxkakor på marken vid gamla nedfalla träd.
Bakom den yttersta vaxkakan som var smutsig fanns fina honungsfyllda kakor.
De tog hand om honungen och tappade på burk, som ni ser på bilderna Marie har skickat mig.

IMG_2048 IMG_2052 IMG_2060

Vilken upplevelse!! Att hitta honung i vaxkakor som bina själva format efter vad som passade i den ihåliga trädstammen. Vackert!!
Marie undrade om vi har vildbin i Sverige. Hon refererade till vår käre Nalle Puh! Tyvärr måste jag säga att vi inte har vildbin som lever som en superorganism i det fria. Solitärbin har vi. De övervintrar inte som samhällen. Det mest troliga i detta fall är att det är ett samhälle som har svärmat och att svärmen bosatt sig i ett dött och ihåligt träd.
Varför har vi inte vildbin? En befogad fråga. Det beror på ett kvalster som kom till Sverige på 80-talet. Mer om dessa varroa kvalster till hösten när det är dags att behandla samhällena mot dessa. Det som kan sägas är att om man inte behandlar bina mot varroa kvalster dör samhället efter ca tre år. Anledningen är att kvalstren skadar bina så att de drabbas av virussjukdomar som i normalfall inte är skadliga för bina.